Anadolu’nun zenginliğidir çay. Emek emek toplanır, tavşan kanı demlenir. Kimi zaman ince belli bardakta kimi zaman fincanda ya da Ajda... Çayın hakkını demlenmesi verir. Ateşe Makine ise çay makineleriyle işin ustalığını kimselere bırakmıyor.
Çay sektörünün önemli temsilcilerinden Karali Çay firmasının içinden doğuyor Ateşe Makine 2005 yılında. Yapılan Ar-Ge çalışmaları neticesinde 2007 yılına gelindiğinde ise tam manasıyla faaliyete başlıyor. İsmi için de çok uzaklara gidilmiyor çayın ateşte pişmesine atıfta bulunarak ismi Ateşe oluyor. Sektörde bir ilki gerçekleştirerek akıllı dijital kazan ile sahneye çıkıyorlar. Daha önce yapılmayanı gerçekleştirdikleri yeni nesil kazanlar 2007 yılında dikkatleri üzerinde topluyor.Çayı teknoloji ile buluşturuyor.
Ar-Ge ye büyük önem veren Ateşe Makine, bugün gelinen noktada akıllı dijital kazanları geliştirerek çay demleme ile ilgili ritüellerin yüzde 70 ini makinaya yaptırıyor. Ateşe Makine Genel Müdür Murat Karali geliştirdikleri yazılım ve ürünlerine yükledikleri akıllı kart sayesinde bugün programlanan saatlerde gaz ve elektriğinin açılıp kapanması, ayarlanan sıcaklıkta suyun tutulmasını sağladıklarını belirtiyor. Karali, ürünlerinde su, elektrik ve gaz konularında yüksek güvenlik prosedürünün olduğunu ifade ederek “Bir şekilde suyu biten makina kendini otomatik olarak emniyete alıyor ve kendini kapatıyor. Güvenli çalışması için suyu eklendiğinde kendini açarak işleme kaldığı yerden devam ediyor” diyerek güvenlik prosedürlerine dikkat çekiyor
Ar-Ge faaliyetlerine büyük önem veren firma bugün uluslararası anlamda kendilerine ait 2 patentleri geliştirdikleri 11 faydalı modelle sektörde yer alıyorlar.
Ateşe Makine ile yüzde 50 tasarruf
Murat Karali analog makinalarının da olduğunu söylerken akıllı makinalarının özelliklerini 7 fonksiyonla tanımladıklarını açıklıyor. Ergonomik tasarıma dikkat çekerken Ateşe Makineleri’nin piyasadaki diğer ürünlere göre %40 daha az yer kapladığını buna rağmen su haznesi ve elektrik, gaz kapasitesinin aynı kaldığını belirtiyor. Makinenin yakıt yakma sisteminde ki özelliği sayesinde yüzde 50’ye varan tasarruf sağlandığını anlatan Murat Karali kullanılan gazın geri dönüşümle ısı olarak tekrar kullanıldığına dikkat çekiyor.
Ateşe Makine kullanım kolaylığı, akıllı programları güvenlik prosedürleri, ergonomik tasarımı, etkin servis desteği, kurulum ve eğitimlerle sektörün fazlaca tercih edilen çay kazanları olarak öne çıkıyor.
Zengin ürün çeşitliliği ile ihtiyaçlara cevap veriyor
Kullandıkları teknolojik özelliklerin yanı sıra Ateşe Makine 3 farklı segmentte 145 adet ürün seçeneği sunuyor. Ürünler, akıllı, analog, elektrikli, elektrikli + gazlı olarak ve dışının paslanmaz olması, dışının bakır olması, dışının statik boyalı olması gibi sınıflandırılıyor. Beş yılda bir makinaların sisteminde yenilemeye gittiklerini belirten Murat Karali, 2 yılda bir de yeni ürünleri piyasa sürdüklerini sözlerine ekliyor.
Dünyanın çayını demleyecekler
Türkiye’nin dünya üzerinde 4.büyük çay üreticisi olmasına rağmen global anlamda çaya yönelik çay demleme makinalarının görülmediğini belirten Karali, kendilerinin tam otomatik çay makinaları için çalışmalar yaptıklarını sözlerine ekliyor. Türk çayını, dünyada çay kullanan tüketicilerin damak tadına uygun hale getirecek çay makinaları üreterek uluslararası pazar paylarını arttırmak istiyorlar.
Çay kazanları üretiminde gerçekleşen bakır işçiliğindeki deneyimleriyle kumda Türk kahvesi pişirme üniteleri, ocakbaşı ızgaralar, stantlar ürettiklerini sözlerine ekliyor Murat Karali.
Ateşe Makine bugün 145 adet ürünüyle 8 ülkeye ihracat yaparken ürünler buradan da 30 ülkeye dağılıyor.